Verslag en Foto’s van de wandeling in Leefdaal

Voor de eerste wandeling bij het begin van een nieuw covid jaar kwamen 62 “geboosterde” wandelaars opdagen op de parking van de voetbalclub VC Bertem-Leefdaal om wat te doen aan de extra kerst- en nieuwjaarskilo’s . Geen knuffels, geen zoentjes, maar enkel een vuistje of een voetje om mekaar te begroeten en mekaar een voorspoedig en gezond jaar te wensen.

Als we weten hoe graag onze voorzitter iedereen omhelst, moet het hem pijn doen dat er daaromtrent nog steeds strikte regels gelden in de samenleving, en dan spreken we niet over #MeToo. Anderzijds doet het hem deugd dat de Kring kan blijven organiseren en er hier toch een mooi aantal leden aanwezig zijn.

Maar genoeg over de emoties : we gaan wandelen bij een licht bewolkte hemel en een zwakke winterzon; eigenlijk mooi wandelweer. De eerste helft zal over verharde wegen lopen, het tweede stuk over veldwegen, hier en daar wat plakkerig maar ondanks de recente regen toch goed begaanbaar.

Stipt om 14u verlaten we de parking richting Bertem en na een paar honderd meter komt er een eerste serieuze klim, gevolgd door een heel lange rechte lijn naast de autostrade. De oefeningen van de fito-meter langs het parcours slaan we over, en na 1,5 km komen we zowaar bij Magda en Jan aan de nieuwjaars-drankstand met cava  en jenevers uit Betekom.  Dank aan Magda en Jan omdat zij het wandelen opofferen om voor de groep een glaasje te schenken.

Ondanks een virus uit het oosten

konden wij vandaag samen toosten

op het nieuwe jaar

en zonder gevaar

want wij lieten ons allen boosten!

 

En omdat we daar toch snel 20 minuten tijd spenderen is de wandeling vandaag iets  minder dan 7km om toch tijdig binnen te zijn… wetende dat sommigen niet graag over 16h gaan…

Met een borrel achter onze kraag gaan we verder en we stappen een paar kilometer boven op het plateau tussen Dijle en Voer. We volgen de “brede weg” die na de Blokkenstraat over gaat in de Langestraat. Van waar de naam “brede weg” komt weet ik niet helemaal zeker (ik heb wel een vermoeden – zie verder) maar ik weet wel dat het een militaire weg was tussen kazernes in Leuven/Heverlee en Tervuren en dat er – zelfs voor er beton lag – militaire voertuigen langs reden, op oefening of in opdracht. Dit laatste weet ik pertinent zeker, want toen ik in Heverlee bij ’t leger was in 1971  reed adjudant “boem”,  – zo noemden ze de baas van de toenmalige ontmijningsdienst in Heverlee, –  langs daar met zijn ontmijners naar  Tervuren. En om het aspect “breed” nog eens aan te halen : die weg moet eigenlijk 9 meter breed zijn als je de perceelspalen gaat zoeken. Die palen staan dus een stuk in het veld – een gesel voor de boeren als ze ploegen, voor zo ver ze er nog staan.

Van de “Brede Weg” dus verder over de Langestraat, en aan de Korbeekstraat verlaten we de betonbaan naar rechts, de veldweg op, of beter gezegd af want we gaan bergaf richting Leefdaal.

Het gaat neer en op en dan zien we in de verte schuin rechts de kapel van Sint-Verona waar we via een kronkelende veldweg  naar toe gaan. Vanaf daar is het nog slechts een paar honderd meter tot aan de kantine van de voetbalclub waar de plaatselijke Vital ons met zijn maat  opwacht om onze dorst te lessen en waar we nog een hele tijd onze gesprekken kunnen verder zetten, want na zo’n feestperiode zijn de verhalen over het voorbije en de plannen voor de toekomst onuitputtelijk.

 

Een nog jonge dame uit Leefdaal

kreeg  heel wat last van een viruskwaal.

Zij had te veel schrik

voor de derde prik

en nu ligt ze in het hospitaal.

 

FM

Foto’s Willy Coen. Voor alle foto’s van Willy van deze wandeling zie hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...