Terug naar de jaren vijftig met Marc Brillouet

Op donderdag 13 februari hadden we Marc Brillouet te gast. Deze voormalige radiopresentator en hoofdproducer bij de VRT is gepokt en gemazeld in de populaire muziek. Waar zijn cv uitpuilt van tal van realisaties in de muziek (zie Marc Brillouet op Wikipedia), kennen de meesten van ons hem van zijn zondagavondprogramma op Radio 2, dat hij van 1990 tot 2009 presenteerde voor meer dan 300.000 trouwe luisteraars. Ook nu kunnen we nog genieten van de door hem samengestelde cd reeksen, die ons in een relaxte en romantische sfeer een waaier van licht klassieke muziek, grote popklassiekers en mooie evergreens laten horen. Denk maar aan de omvangrijke en succesvolle Funiculi Funicula reeks en de ‘Die slow van toen’ cd’s waarvan tot op heden reeds 8 volumes zijn verschenen.

Het was een beetje onwennig binnenkomen voor de 129 ingeschreven leden want de tafels waren op vraag van de spreker naar achter geschoven en de stoelen waren in een halve arenavorm gezet opdat alles beter zou overkomen, dixit de heer Brillouet.

Onze gast bracht ons zonder onderbreking één uur en half terug naar de jaren vijftig tot zestig aan de hand van loepzuivere muziekfragmenten en door hem afgenomen interviews. Spreker bezorgde ons met veel humor en plaagstoten een rollercoaster van emoties waarbij het moeilijk viel voor de aanwezige leden om handen en voeten stil te houden. Als een levende muziekencyclopedie zette hij ons terug aan de buizenradio met groene lampen en presenteerde hij ons een swingende reis door de jaren vijftig.

We vernamen hoe de zwarte muziek ook de blanke huiskamers en hitlijsten veroverde. De uit de Bose luidsprekers komende liedjes van Fats Domino, Doris Day, The Platters, Bing Crosby, Bill Haley, Little Richard, Chuck Berry en Elvis Presley passeerden feilloos de muzikale revue wat bij menig luisteraar een zucht van nostalgische herkenning en leuke herinneringen aan de tijd van toen ontlokte. En menigeen onder ons beleefde opnieuw zijn jeugdjaren bij het horen van de tieneridolen Paul Anka en Frankie Avalon, die reeds vanaf hun 14 jaar succes boekten. Wie heeft er niet geslowt op plakkers als Put your head on my shoulder, Lonely Boy en Venus?

Alsof er nog niet genoeg ambiance in de keet was ging het ook even richting Nederland toen we met Peter Koelewijn uit volle borst de vrouw van Janne Jansen van het dak mochten schreeuwen. Meteen dacht ik aan mijn eerste kennismaking met deze Nederlandse rocker in De Muziekkampioen met Tony Corsari en dat op onze eerste in 1960 aangekochte zwart wit televisie (met antenne op het dak).

Ook de artiesten van eigen bodem zoals La Esterella, Jo Leemans en Rocco Granata mochten hun zegje doen in de destijds door de heer Brillouet afgenomen interviews en konden hun Vlaamse schlagers van die tijd vol sentiment komen kwelen. Zo vernamen we van laatstgenoemde hoe zijn wereldhit Marina was ontstaan. De geboorteplaats van dit succesnummer was een dancing in Molenstede waar tot ergernis van Rocco de kusjesdans te vaak op het muzikaal menu stond. Samen met zijn drummer improviseerde hij een liedje en moest daarbij nog een tekst verzinnen. Een poster van het toenmalig sigarettenmerk Marina aan de muur van de dancing zorgde alvast voor wat inspiratie en met wat ‘oh no no no no no no’ s toegevoegd in het refrein, kreeg Marina definitief vorm en was een million seller geboren. Wereldwijd gingen meer dan vijf miljoen exemplaren over de toonbank en werd het liedje in vele talen (o.m. door Caterina Valente en Louis Armstrong) gecoverd. Het was m.a.w. een heerlijke namiddag vol met informatie en entertainment wat men zo mooi infotainment noemt.

Voor iedereen het goed besefte waren we moeiteloos in 1961 aanbeland wanneer ‘Let’s twist again’ van Chubby Checker uit de boxen spatte. Op aanraden van onze gastspreker lieten enkele dapperen zich niet pramen om vooraan met enkele flukse heupbewegingen en kniebuigingen de twist te komen dansen en de namiddag zo een zinderend slot te bezorgen. De heer Brillouet werd bedankt met een daverend applaus en met de vraag om volgend jaar zeker terug te komen met zijn ‘Back tot he sixties’ zodat we ook die tijd met The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan en de Vietnamoorlog nog eens kunnen herbeleven.

En de gebruikelijke taart zal je zeggen. Geen nood die werd achteraan de keuken koel bewaard tot het einde zodat elkeen met een tas koffie of thee erbij zijn jeugdherinneringen uit die tijd nog eens kon ophalen. Iedereen content dus, inclusief onze gast, want de door hem te koop aangeboden ‘Die slow van toen, volume 8’ cd vond vele afnemers.

Achilles

Meer foto’s van Theo Janssens bij Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...