Verslag uitstap naar Koffie Hoorens en La Lorraine

 

Op 3 september en 10 september gingen we met SKL op bedrijfsbezoek bij Koffie Hoorens in Sint-Maria-Oudenhove (deelgemeente van Zottegem) en La Lorraine in Ninove. Alles samen waren dit 97 SKL'rs, dus een ganse bende.

Bij Koffie Hoorens werden we verwelkomd door Eveline Hoorens, de huidige zaakvoerster en door haar mama, de vorige zaakvoerster. Wij hadden ook een jarige bij, Marc Wynants. Hij werd nog extra verwelkomd met 3 zoenen van Eveline en met de ganse groep werd er een verjaardagsliedje voor hem gezongen. Nu zat de sfeer er wel echt in.

Er stonden een aantal mooi gedekte tafels klaar en we kregen koffie a volontť samen met een lekker mattentaartje geserveerd.

Terwijl gaf de mama wat uitleg over de onderneming. Zij zijn nog steeds een familiebedrijf dat kwaliteit prefereert boven kwantiteit. De koffiebranderij werd in 1928 opgericht door Jozef Hoorens, dan kwam Ronny Hoorens samen met zijn echtgenote Chantal en nu wordt het bedrijf geleid door Eveline Hoorens.

Dus dat zijn al 3 generaties. Eveline is ook de echtgenote van de kunstenaar Panamarenko. Zij heeft dan ook een film getoond waarin zij samen met haar "Pana" naar Costa Rica reisde om koffiebonen uit te kiezen voor haar bedrijf. Zo reisden zij de ganse wereld al af om toch maar de lekkerste koffie te kunnen fabriceren. Zij zijn ook heel fier op de licht verteerbaarheid van hun koffie die ze kunnen bereiken door de koffiebonen heel langzaam te laten roosteren.

Na de film was het tijd voor commercie. Er was gelegenheid om verschillende soorten koffie en thee te kopen. Ook waren er nog bijkomende accessoires zoals tassen en ondertassen, beschilderd en bewerkt en getekend door Panamarenko, te koop. Onze SKL'rs waren gul en haalden hun portemonnee boven. Daarna werden we uitgewuifd door de familie Hoorens en reden we haar het restaurant "In Den Doorn"te Ninove.

Hier was er een lekker middagmaal voor ons: een koninginnenhapje, slaatje met frietjes inclusief nog een glas bier, een wijntje of een frisdrank. Als kers op de taart nog een lekkere chocolademousse en om in de sfeer van de dag te blijven een goede warme tas koffie.

Na het middagmaal reden we door naar La Lorraine, ook in Ninove. Hier werden we verwelkomd door onze gids. Aan de hand van een film krijgen we ook een overzicht van de activiteiten van het bedrijf. La Lorraine Bakery Group NV is een Belgische familiale groep actief in de bakkerijsector. La Lorraine is ook de grootste industriŽle bakkerij in BelgiŽ. De leiding is in handen van Guido Vanherpe.

Zij maken vers brood en patisserie en leveren in 2300 supermarkten. Wat velen van ons niet wisten is dat ook Panos tot hun groep behoort.

Na het filmke kwam er een rondleiding door het ganse bedrijf. Voor dit bezoek zijn er strikte regels vereist: geen horloges, armbandjes, ringen of oorbellen. Voor de dames ook geen schoenen met hoge hakken. Voor de hygiŽne moesten wij ook een kapje op ons hoofd doen en een soort overjas aandoen. We zagen eruit als marsmannetjes, getuige foto. Tijdens de rondleiding van 2 uur krijgen wij het ganse productieproces te zien. Hier valt ook een hoge graad van automatisatie op.

Na deze rondleiding wachtte er ons nog een glas cava en een lekker pateeke. En nog kon het niet op want iedereen kreeg nog een goodiebag met lekkers + nog een brood mee.

En toen terug naar de bus waar onze sympathieke chauffeur Juan op ons wachtte. Het spitsuur rond Brussel kan altijd druk zijn maar al bij al viel het nog mee en waren wij om 18u45 terug op onze bestemming in Rotselaar.

Iedereen leek tevreden over deze uitstap en kijkt al uit naar onze volgende uitstap.

Paul